Семінар-практикум  учителів фізики у Степківській ЗОШ

З метою вдосконалення професійної майстерності, підвищення рівня загальної дидактичної та методичної підготовки педагогів 14 листопада 2018 року на базі Степківської ЗОШ І-ІІІ ступенів (директор Борис Майстренко) відбувся семінар-практикум вчителів фізики ЗЗСО району. Тему методичного заходу підказало  сьогодення: «Особливості впровадження наскрізних змістових ліній в освітній процес з фізики».

Програма семінару включала організаційний, методично-практичний і підсумковий блоки.

Після реєстрації та привітання вчителям було презентовано відеоролик про Степківську ЗОШ. Учасники семінару ознайомилися з кращими традиціями школи, її сьогоденням, педагогічним та учнівським колективом. Під час інформаційного блоку методист районного методичного кабінету  Н.П.Волкова повідомила мету і план семінару, зазначила, що необхідною умовою успішної реалізації Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти є підвищення рівня професійної компетентності педагогів.

У ході  методично-практичного блоку педагоги прослухали доповідь з мультимедійною презентацією голови РМО учителів фізики й астрономії, вчителя Степківської школи Антоніни Павлівни Мельниченко «Реалізація наскрізних змістових ліній на уроках фізики» та  відвідали урок фізики у 8 класі (тема «Пароутворення і конденсація»). На занятті  Антоніна Павлівна  застосувала  ефективні форми, методи і прийоми  для розвитку позитивної мотивації, допитливості та спостережливості школярів (виконання експериментальних завдань, фронтальний експеримент, евристична  бесіда, обговорення проблемної ситуації та інші).

У наступній частині семінару  педагоги об’єдналися  у чотири групи, кожна з яких мала назву однієї з наскрізних змістових ліній: «Екологічна безпека й сталий розвиток», «Громадянська відповідальність», «Здоров’я і безпека», «Підприємливість і фінансова грамотність». Результатом роботи учителів стала презентація ситуативних вправ, які сприяють  реалізації змістових ліній на уроках фізики.

Під час підсумкового блоку було проведено вправу «Зворотний зв’язок», де учасники семінару поділилися враженнями від побаченого. Вчителі подякували за можливість отримати професійну інформацію та обмінятися досвідом, відзначили високий професійний рівень А.П. Мельниченко, доцільність і практичність  проведення такого методичного заходу.

Підготувала Наталія Волкова