Відбувся семінар учителів 1-х класів. Бандурський НВК

28 вересня 2018 року в Бандурському навчально-виховному комплексі (директор Наталя Шевчук) відбувся семінар на тему «Нова українська школа: модернізація початкової освіти», учасниками якого стали 18 учителів початкових класів ЗЗСО району.

Мета семінарського заняття: ознайомити педагогів з практикою впровадження Концепції «Нова українська школа» учителями Бандурського НВК – учасниками обласного експерименту «Упровадження технології інтегрованого навчання в початковій школі на засадах ідей та положень Нової української школи»; сприяти розвитку методичної компетентності учителів початкових класів.

Структурно-часова програма семінару складалася із трьох модулів: організаційно-інформаційного, презентаційно-практичного, рефлексивного.

Перший модуль включав поради практичного психолога НВК А.В. Суботович. «Як спокійніше реагувати на зміни» (квік-налаштування) та адміністративну афішу, підготовлену Н.І.Дар’євою, заступником директора НВК з навчально-виховної роботи. Наталя Іванівна ознайомила учасників семінару з планом проведення заняття, проінформувала про участь учителя В.В. Великої в обласному експерименті, продуктивну співпрацю адміністрації і класовода 2-го класу з батьками учнів та Н.М.Степанець, заступником завідувача кафедри теорії й методики дошкільної та початкової освіти МОІППО.

Під час презентаційно-практичного модуля педагоги відвідали показові уроки учителів початкових класів Бандурського НВК. Урок у 2-му класі на тему «Які зміни залежать від мене, а які – ні?» з предмета «Я досліджую світ» провела Вікторія Вікторівна Велика. Урок математики у 1-му класі на тему «Дія додавання. Знак +» провела Ольга Іванівна Лисенко. Досвідченим педагогам Вікторії Вікторівні та Ользі Іванівні вдалося вибрати методи і форми, які відповідають віковим особливостям школярів, створити на заняттях доброзичливу психологічну атмосферу, що забезпечила взаємну зацікавленість всіх учасників освітнього процесу. Діти почувалися співавторами уроку, були активними й відповідальними, використовували можливість робити вибір.

У ході презентаційно-практичного модуля Вікторія Велика виголосила доповідь «Нова українська школа: практична реалізація». Педагог розповіла, що минулий навчальний рік був для неї роком змін і водночас відкриття нових можливостей як для самої себе, так і для своїх вихованців, що у неї з’явилася велика свобода вибору методів організації освітнього процесу, а в учнів зросла мотивація до навчання.

Завершився семінар рефлексивною вправою «Ідея». Учителі початкових класів відповідали на питання: Що корисного для них було на семінарі? Які враження від семінару? Яка ідея народилася під час семінару?

Підготувала Ольга Бірюкова