У Кумарівській ЗОШ відбувся семінар заступників директорів шкіл з виховної роботи

“…Участь дітей у цікавих і неординарних для них заходах

та дотримання шкільних традицій допоможуть учителю

виховати справжніх креативних,  творчих та відповідальних

особистостей, здатних робити своє життя

сповненим яскравих моментів”.

Анастасія Бугайчук

12 жовтня 2018 року у Кумарівській ЗОШ І-ІІІ ступенів (директор Лариса Хайсина) відбувся районний семінар заступників директорів шкіл з виховної роботи на тему «Сучасні технології і нові форми виховної роботи у системі роботи класного керівника».

Відкрила організаційно-інформаційний блок семінару Т. В. Кулачинська, заступник директора Кумарівської ЗОШ, керівник районного постійно діючого семінару заступників директорів шкіл з виховної роботи. Вона окреслила зміст і мету методичного заходу: розкриття досвіду роботи класних керівників Кумарівської ЗОШ щодо впровадження нових форм і технологій виховної роботи з класними колективами; сприяння оновленню змісту внутрішньошкільної методичної роботи з класними керівниками. Емоційною родзинкою методичної зустрічі виховників району стала вправа «Гарний настрій», яка сприяла активізації учасників до роботи на семінарі, налаштувала на позитив.

Цікавим та змістовним був методичний блок заняття, під час якого Тетяна В’ячеславівна презентувала методичне портфоліо сучасних технологій і форм виховної роботи, які використовують у своїй практиці класні керівники Кумарівського ЗЗСО. Такі технології, як проектна, ігрові, портфоліо, інтерактивні, тренінгові та інші, на думку Т.В. Кулачинської, ґрунтуються на демократичній суб’єкт-суб’єктній взаємодії, спрямовані на розвиток соціальної активності учнів, сприяють формуванню критичного мислення, творчої ініціативи школярів, забезпечують створення  компетентнісно зорієнтованого освітнього простору.

Практичний блок семінару розпочала класний керівник Алла Гладкевич, яка провела із  учнями 9 класу тренінг «Україна в серці кожного». Структура тренінгу включала вправи «Найкраща риса характеру», «Цікавий учасник», «Наш перший універсал», «Гілка калини»,  «Патріотом має бути кожен», «Сюрпризи погоди», «Україна моєї мрії», а також керовану дискусію і  створення колажу «Україна чарівна, неповторна, єдина». Тренінг допоміг дев’ятикласникам поглибити знання про складники патріотизму і способи виявлення патріотичної позиції.

Практичну частину семінару продовжила класовод 2 класу Ніна Міньковська. Вона провела пішохідний козацький квест «Ми – нащадки славних козаків», під час якого її вихованці, що об’єдналися у два рої – «Жартівливі» та «Кмітливі», виконували інтелектуальні, ігрові й пошукові завдання. Квест сприяв поглибленню знань другокласників про козацькі звичаї і традиції, формування навичок працювати в команді. Виховне дійство розкрило такі риси дітей, як спритність, кмітливість, наполегливість, винахідливість, ініціативність.

Під час рефлексивного блоку методичного заходу (вправа «Палітра думок») заступники директорів шкіл з виховної роботи ЗЗСО району поділилися своїми думками, враженнями про продуктивний педагогічний досвід Т. Кулачинської і класних керівників Кумарівської школи, висловили слова вдячності всім, хто долучився до проведення семінару.

Підготувала Ольга Бірюкова