Як у Чаусівському НВК № 2 «Андрія» відзначили

З давніх-давен Україна славиться величними традиційними святами й обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові до української спадщини, повертається до традицій свого народу.

Андрія – одне із свят, яке завжди відзначали наші батьки, діди, прадіди. Припадає воно на 13 грудня і вважається днем пам’яті одного із дванадцяти апостолів Христових – Андрія Первозванного.

Цей день є одним із найцікавіших і найтаємничіших, коли відбуваються заклинання й угадування майбутнього. Вечорниці на «Андрія» присвячені веселощам, іграм, музикам, обрядовим церемоніям і забавам. Невід’ємним компонентом цього свята є всіляке ворожіння, насамперед, ворожіння про шлюб.

Діти та вчителі нашої школи також не залишились осторонь цього дійства. 13 грудня в Чаусівському НВК № 2 було проведено вечір відпочинку “Вечорниці на Андрія”, який був організований вчителем початкових класів Юлією Андріївною Підгородецькою та вчителем історії Інною Василівною Дудник. Захід потішив чудовою організацією: піснями, віршами, театралізованими сценками. Цікаві найрізноманітніші гадання об’єднали усіх присутніх.

Перед нами ожили українські вечорниці в ніч на «Андрія». В гості прийшли дівчата і хлопці. І почалися веселощі! Лунали народні пісні, коломийки, коляди. Найцікавіший момент – ворожіння. Діти розповідали та інсценували різні його способи, звісно, перетворивши колись серйозний обряд на розвагу. І, дивна справа, хоч у ворожіння нібито ніхто не вірить, але всім цікаво було дізнатися ім’я судженого та хто ж перший з дівчат вийде заміж. Хтозна, а може і справдиться ворожіння…

Панувала незвичайна аура. Кожен прагнув докласти якомога більше зусиль, щоб Андріївські вечорниці запалили маленький вогник у душі гостей та учасників.

Хочеться подякувати учням-учасникам і вчителям, які подарували справжнє свято. Адже саме завдяки таким заходам відроджуються українські традиції, звичаї та міцніє зв’язок поколінь.

Адміністрація Чаусівського НВК № 2