Дивовижний світ писанки відкрився довгопристанцям

Напередодні Великодня українці згадують прадавню народну традицію – виготовлення писанок.

12 квітня у Первомайському краєзнавчому музеї для учнів Довгопристанської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся майстер-клас із писанкарства “Дивовижний світ писанки”. Своїми знаннями та уміннями писати Великодню писанку з присутніми поділилась ведуча майстер-класу з писанкарства Тетяна Кострикіна.

Мистецький захід розпочався екскурсом в історію писанкарства, який провела ведуча майстер-класу. Вона розповіла про народні традиції святкування Великодня та особливості розпису писанок.

Майстриня познайомила учнів із методами писанкарства, презентувала розмаїття мальованок, писанок, дряпанок, виготовлених із використанням різних технік.

Учасники майстер-класу з писанкарства дізнались про зміст закодованих символів, пізнали особливості розпису та навчилися розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти, із натхненням та захопленням перетворюючи звичне яйце на самобутній шедевр-оберіг.

«Негарних писанок не буває», – говорить майстриня. Усі учасники заходу долучилися до таїнства творчості і через деякий час уже тримали у руках власноруч розписані писанки-обереги, які (за словами пані Тетяни) обов’язково принесуть у родини взаєморозуміння, щедрість, чистоту почуттів, здоров’я та благополуччя.

Писанка є золотим символом України. Це справжня невичерпна скарбниця творчості, джерело натхнення. Писанкарство – малодосліджене мистецтво, яке потрібно продовжувати. Світ буде існувати доти, доки люди писатимуть писанки. Сьогодні це є дуже актуальним, адже живемо в такий час, коли потрібно щодня згадувати про доброту і людяність

Колектив Довгопристанської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Читайте також: Первомайський район закупив осередки вчителя