Семінар учителів початкових класів ЗЗСО І-ІІ ступенів в Полтавському НВК

«Педагогічна ідея – це повітря, в якому розправляє крила

педагогічна творчість»

В. Сухомлинський

12 квітня 2019 року в Полтавському НВК (директор Л. М. Рудковська) відбувся семінар учителів початкових класів ЗЗСО І-ІІ ступенів на тему  «Нова українська школа: реалізація компетентнісного підходу».

У ході  заходу  колеги мали  змогу ознайомитися з шляхами реалізації компетентісного підходу до організації освітнього процесу  в практиці роботи учителів початкових класів Полтавського НВК.

Структура семінару складалася з 4  блоків: організаційно-інформаційного, презентаційно-методичного, практичного та рефлексивного.

Презентаційно-методичний блок включав панораму методичних знахідок учителів Полтавського НВК:  Валентина  Доценко розповіла про упровадження проектних технологій в освітній процес,  Людмила Дячевська – про інтерактивні методи навчання в умовах креативної освіти НУШ, Олена Бачинська – про  досвід здійснення інтегрованого навчання.

Під час  практичного блоку  учасники семінару мали нагоду відвідати два  відкриті  уроки. Людмила Павлівна Дячевська провела урок   математики в 2 класі на тему «Вправи та закріплення вивчених таблиць множення і ділення. Складання та обчислення виразів». У ході заняття учасники семінару переконалися, що використання інтерактивних методів та  вправ («Відгадай приклад», «Мозкова атака», «Інтрига», «Морський бій», «Ланцюжок», «Правильні та хибні твердження») сприяють розвитку логічного мислення, уваги, пам’яті, впевненості, здатності до аналізу математичних задач, формуванню математичної компетентності школярів.  На інтегрованому уроці з української мови та образотворчого мистецтва в 4 класі на тему «Твір-розповідь за власним спостереженням «Весна в саду» учитель Олена Миколаївна Бачинська продемонструвала професійну майстерність у використанні міжпредметних зв’язків  та  ефективних методів  навчання дітей  (порівняння художніх творів літератури, музичного та образотворчого мистецтва, художньо-образних асоціацій, створення власних шедеврів).  Поєднання таких методів та прийомів, як робота в групах,  «Карусель», «Ажурна пилка», вправ «Серпантин слів»,  «Діалог»,  «Навіювання», «Аромат весни»,  «Стіна слів» тощо   допомагали педагогу у  формуванні та розвитку   ключових компетентностей школярів: здатність спілкування рідною мовою, громадянської, інформаційно-комунікаційної, культурної. Позитивна емоційна  атмосфера уроку сприяла активізації пізнавальної діяльності, поглибленню знань та практичних умінь, спостережливості і креативності школярів.

Завершився семінар вправою «Тепло наших рук…», під час якої учителі початкових класів району поділилися своїми враженнями від методичного заходу.

Педагоги  відзначили  високий рівень мотиваційної, компетентнісної спрямованості відвіданих уроків, високу активність та працездатність учнів і, звичайно,  професійну майстерність  учителів Полтавського НВК.

Підготувала Наталія Цюпко