Семінар вихователів закладів дошкільної освіти

Мистецтво, зокрема образотворче, є унікальним засобом формування художньо-естетичних цінностей, образного мислення, збагачення духовного світу дитини. Використовуючи потужний потенціал мистецтва у формуванні особистості дошкільника, педагог, за словами науковця О. Половіної,  має стати «режисером радості». Про це йшлося на семінарі вихователів ЗДО і НВК, який відбувся 23 жовтня 2019 року в Чаусівському НВК №1 (директор Н.С. Солонар).

Тема семінарського заняття: «Ознайомлення дошкільників із творами живопису». Мета заняття: систематизувати знання педагогів про завдання і шляхи формування художньо-продуктивної компетентності дошкільників, методи ознайомлення дітей з репродукціями картин художників; продемонструвати досвід художньо-творчого розвитку дошкільників у практичній діяльності вихователів Чаусівського НВК №1; сприяти професійному розвитку учасників семінару.

Методична зустріч розпочалася із вітального слова директора НВК Н. Солонар та  презентації нею  «візитки» закладу освіти. Надія Степанівна розповіла про історію навчально-виховного комплексу, створене освітнє середовище, традиції і досягнення. Емоційної піднесеності семінару додала раптівка, під час якої вихованці та учні Чаусівського НВК №1 розкрили епізоди шкільного життя.

Керівник РМО вихователів В.О. Шпак ознайомила учасників семінару з темою, метою і програмою заняття. У ході методичного модуля Н.В. Грушанська, вихователька Чаусівського НВК №1,  провела для колег лекцію «Ознайомлення дітей із творами живопису у ЗДО».

Практичний модуль семінару включав методичний анонс «Запрошую на заняття» та колективний перегляд показового заняття у старшій групі «Подорож осіннім лісом», яке провела Наталія Валеріївна. Емоційність вихователя, власне ставлення педагога до картини, форма й послідовність поставлених запитань, вправляння вихованців у нетрадиційній техніці  малювання монотипія забезпечили ефективність сприйняття дошкільниками картини художника О. Шовкуненка «Золота осінь».

Під час підсумкового модуля методичного заходу вихователі взяли участь у «круглому столі», який провела В.О. Шпак, і виробили рекомендації на тему «Формування художньо-практичної компетентності дошкільників у процесі ознайомлення з творами живопису». Вправа «Трибуна вільних думок» дозволила педагогам висловити думки про практичну цінність актуалізованих на семінарі знань і набутого досвіду, подякувати керівникам і колективу  Чаусівського НВК №1 за високий організаційно-методичний рівень районного семінару.